impvax
Djupare information

Djupare information om IMPVAX®.


Använd IMPVAX® på tyg som är tänkt att tvättas sällan, ytterkläder och stoltdynor till exempel.


Ju mer IMPVAX® som stryks på tyget desto mer vattenavvisande blir det. Det är oftast bättre att applicera flera lager med IMPVAX® och värma emellan än att försöka applicera ett tjockt lager. Ett tjockt skrovligt tyg som jeans kräver mer impregnering än tunt tyg som lakansväv.


Önskar du att tyget ska bli mycket vattenavvisande kan du istället riva IMPVAX® med rivjärn över ditt tyg. Stryk sedan som vanligt.


Prova dig fram för att avgöra om tyget blivit tillräckligt vattenavvisande. Skvätt lite vatten på tyget och se om det stannar på ytan, gör det inte det, behandla tyget ytterligare en gång.


Observera att du troligtvis inte behöver samma vattenavvisande förmåga över tygets hela yta. Impregneras en jacka behöver axlarna mer impregnering än tyget i armhålorna.


En stolsdyna behöver impregnering på ovansidan, men inte på undersidan.


Undvik att överdosera, tänk på miljön.

En kloss IMPVAX® räcker till 63 kvadratmeter slätt och tätt vävt tyg om man gnider in impregneringen. Det motsvarar ca 10 par termobyxor i storlek 152. Dock blir det svårt att arbeta med den sista lilla biten, man behöver ju något att hålla i.


Källsortera IMPVAX® som brännbart avfall, eller förläng livslängden på en marschall när det är för lite kvar av klossen för att du ska kunna hålla i den. IMPVAX® fungerar också att kompostera. Dock tar det lång tid om du komposterar en hel kloss.

Fast varför skulle du vilja det?

Vattenavvisande är inte samma sak som vattentätt. IMPVAX® gör inte anspråk på att göra tyg vattentätt. Med tillräckligt högt tryck kommer vattnet att tränga igenom tyget.

Då impregnerat tyg tvättas i maskin förloras det mesta av den vattenavvisande förmågan. IMPVAX® smälter vid temperatur strax under 60 grader. Att skölja impregnerat tyg i kallt vatten går bra.


Tänk på:

● Vissa tyger får vita ränder av impregneringen. Pröva på undanskymd plats först.

● Skinn och läder ska inte behandlas med IMPVAX. Det blir väldigt fult.